Image by National Cancer Institute

ÎNCARCĂ LUCRAREA 

Termenul limită pentru încărcarea lucrării integrale, alături de prezentare sau poster este 17 noiembrie!

 

Ești autorul principal al lucrării? 

 

 

Este important să menționăm că doar autorul lucrării, respectiv autorul prezentator poate încărca prezentarea și lucrarea integrală.

Trebui să urmezi 3 pași simpli:

 1. Accesează formularul de înscriere a lucrării, cu ajutorul butonului “Încarcă lucrarea!”.

 2. Încarcă lucrarea integrală în câmpul specificat de formular.

 3. Trimite prezentarea/ posterul și materialele grafice (filmulețe/ animații)  în câmpul specificat de formular.

 

Pe 10 Noiembrie vom posta programul complet al sesiunilor științifice. 

Ești coautor pentru una sau mai multe lucrări? 

Dacă ești coautor al unei lucrări, roagă autorul lucrării pentru care ați lucrat împreună să încarce lucrarea voastră integrală și prezentarea pe care plănuiți să o susțineți în cadrul KronMed. În cazul în care lucrarea voastră științifică se încadrează în categoria ‘Poster’, va fi necesar să încărcați doar posterul. 

Ce format este acceptat pentru trimiterea lucrărilor? 

 

Lista de materiale acceptate de platforma pe care o folosim este următoare: KEY, PPT, PPTX, DPS, ODP, POT, POTX, PPS, PPSX, PPTM, SDA, și PDF. 

 

Posterele pot fi trimise în format PDF. 

Autorii Prezentatori

 

 

Tot aici am adăugat, pentru a te ajuta, detalii importante privitoare la posibilitățile și limitele platformei KronMed:

 • Animațiile și filmulețele nu pot fi adăugate prezentării, în momentul încărcării acestea vor apărea drept fotografii și își  pierd dinamismul;

 • Dacă dorești adăugarea unui videoclip sau animație, aceastea trebuie trimise separat și pot fi redate înaintea, în timpul sau după prezentare;

 • Materialele vor fi preîncărcate în platforma noastră, astfel, resursele vor fi redate la calitate maximă atunci când vei prezenta munca ta în fața comisiei KronMed;

 • Dacă dorești să aduci modificări materialelor tale, după ce deja le-ai încărcat, te rugăm să le trimiți la adresa de mail KronMed;

 • Managementul timpului este esențial unei prezentări de succes, asigură-te că nu depășești timpul limită de 7 minute și că ești pregătit pentru întrebările din partea comisei KronMed;

 • Consultă Recomandările KronMed (pag. 6-8) din Ghidul de Abstracte, pentru a descoperi toate informațiile și sfaturile ce te vor ajută să ai o prezentare de succes. 

Prezentări Orale 

 

 

Îți prezentăm câteva specificații tehnice legate de aspectul pe care prezentarea lucrării tale trebuie să îl urmeze, mai multe detalii și sfaturi poți găsi în Ghidul de Elaborare a Abstractului (pag. 6-8).

Prezentarea poate fi făcută în următoarele programe: Microsoft Powerpoint (pptx., pps., ppsx.), Prezi sau Keynote.

Dimensiunea fontului: cel puțin 28pt pentru titlu și cel puțin 22pt pentru restul conținutului.

Ai grijă să folosești aceleași dimensiuni pe întreaga lucrare.

În ceea ce privește conținutul prezentării, optează pentru cuvintele cheie și pentru informațiile esențiale, fără a scrie fraze prea lungi.

Te poți folosi de grafice, scheme și filmulețe, dar ai grijă la calitatea și rezoluția acestora, să fie corespunzătoare. Te rugăm să trimiți toate materialele animate odată cu prezentarea și lucrarea integrală, în formularul de la începutul paginii. 

Timpul alocat sesiunilor de prezentări orale

Ai 7 minute la dispoziție pentru prezentarea orală. Este esențial să te încadrezi în timp pentru a nu fi depunctat, astfel, vei fi oprit la terminarea timpului, iar apoi vor urma 2 minute de întrebări.  

 

Timpul zboară altfel atunci când discuți despre subiecte de care ești pasionat, de aceea te sfătuim să îți pregătești discursul și să te asiguri că nu depășești timpul alocat.

Sesiunea de postere

Posterele vor fi evaluate de către comisia KronMed și, mai apoi, vom oferi șansa participanților noștri de a vă descoperi și aprecia întreaga muncă depusă în domeniul cercetării. În acest sens, te rugăm să adaugi în secțiunea “Prezentare Audio Poster” o înregistrare audio în care este prezentat posterul. 

 

Este important ca posterul tău să atragă participanții și să captiveze atenția acestora, atât prin informațiile furnizate, cât și prin aspectul acestuia, iar pentru a întregi acest ansamblu, te invităm să trimiți o înregistrare audio cu tine, prezentând posterul.

 

Detalii tehnice pentru elaborarea posterului

Comisia va evalua fiecare poster și îl va nota în conformitate cu grila de evaluare, pe care o vom posta cu 7 zile înainte de începerea sesiunilor științifice. În schimb, aceștia nu sunt singurii care vor evalua munca echipei tale, vom oferi șansa participanților de a alege primele 3 postere favorite, iar acestea vor primi un punctaj suplimentar.

 

Încarcă prezentarea ta completă (în cazul Competiției Orale) sau posterul tău (în cazul Competiției de Postere). Formatul și dimensiunile acceptate sunt specificate în pagina 'Încarcă Lucrarea'.

 

Încarcă aici lucrarea ta integrală, fie că este vorba de o prezentare orală sau poster. Te rugăm să respecți criteriile specificate în pagina 'Încarcă Lucrarea'.

Mărimea posterului  poate fi A0 portrait sau A1 landscape. Este permisă folosirea oricărui program de editare, atât timp cât aspectul posterului întrunește cerințele KronMed.

Titlul posterului este necesar să fie identic cu cel din abstract, îl poți stiliza după propriile preferințe, se recomandă evidențierea acestuia folosind unele litere mari (nu neapărat toate) și fonturi precum Bold, Italic.

Autorii și coordonatorii științifici se enumeră respectându-se exact ordinea din abstract, se pot stiliza după propriile preferințe, cu mențiunea că este necesar sa fie incluse afilierile pentru fiecare autor și coordonator.

Subtitlurile trebuie să respecte ordinea din abstract, în funcție de tipul lucrării  (Ex.: Introducere, Materiale și metode, Rezultate, Concluzii).

În ceea ce privește conținutul, fiind vorba de un poster, nu este necesar să scrii totul până la ultimul detaliu, deoarece, stând în fața posterului, ești capabil să le oferi participanților toate explicațiile de care au nevoie. Te sfătuim să folosești imagini și grafice care să te ajute în expunerea subiectului și nu uita să le adaugi subtitlurile corespunzătoare și să marchezi părțile importante cu săgeți. Nu uita că este important ca suportul tău vizual să fie de o calitate superioară.

Îți recomandăm să folosești scris de culoare neagră. Textul ar trebui să respecte următoarele dimensiuni: 85pt pentru titlu, 36-44pt pentru antet, 24-34pt textul propriu-zis

Aceste dimensiuni sunt orientative, dar ai grijă să folosești aceleași dimensiuni pe întreaga lucrare. Îți poți personaliza posterul în funcție de ceea ce vrei să transmiți și de viziunea pe care o ai.

 

Timpul alocat sesiunilor de evaluare a posterelor

 

Ai 7 minute la dispoziție pentru prezentarea posterului. Este esențial să te încadrezi în timp pentru a nu fi depunctat și pentru a nu decala programul. Vei fi oprit la terminarea timpului, iar apoi vor urma 2 minute de întrebări.  

 

Timpul zboară altfel atunci când discuți despre subiecte de care ești pasionat, de aceea te sfătuim să îți pregătești discursul

și să te asiguri că nu depășești timpul alocat.

Structura Lucrării

 

Lucrările științifice pot fi de 3 tipuri:​

 • Științe fundamentale

 • Specializări clinice

 • Specializări chirurgicale 

Formatul acceptat pentru postere este A0 portrait / A1 landscape, iar prezentările se trimit în power point/ prezi/ keynote.

În secțiunea următoare îți vom prezenta câteva sfaturi folositoare în redactarea lucrării, în funcție de tipul lucrării. Toate lucrările, indiferent de tipul lucrării, nu trebuie să depășească 15 de pagini, inclusiv bibliografia și anexe ale lucrării.  

 1. Caz clinic - acest tip de lucrare conține următoarele subcapitole (pot fi incluse și alte capitole/subcapitole):

  • Introducere​: În introducere este necesar să fie prezentată pe scurt patologia și importanța sa epidemiologică;

  • Prezentarea cazului: Va include informații despre motivul internării, examenul clinic, investigațiile paraclinice și etapele diagnosticului;

  • Discuții;

  • Resurse bibliografice.​​

 2. Studiu independent -  acest tip de lucrare conține următoarele subcapitole (pot fi incluse și alte capitole/subcapitole):

  • Introducere​;

  • Materiale și metode: este necesar să descrie cohorta inclusă în studiu, pașii urmați în alcătuirea acesteia(criterii de includere/excludere);

  • Rezultate: rezultatele analizei statistice;

  • Concluzii: ar trebui să evidențieze importanța studiului

  • Resurse bibliografice.

 3. Meta-analiză sau Review sistematic -  acest tip de lucrare cuprinde:

  • Obiective;​

  • Cercetări anterioare;

  • Materiale și metode: informații despre datele acumulate din alte studii, criteriile de includere și de excludere, metoda; de căutare folosită;

  • Rezultate;

  • Concluzii;

  • Resurse bibliografice.

Pentru bibliografie, vă încurajăm să folosiți sistemul de referință Vancouver. Recomandarea noastră nu este restrictivă și nu este un criteriu de evaluare. 

Prezentarea Posterelor

Înainte de conceperea posterului, nu uita să definești o viziune cât mai clară a direcției în care te îndrepți. Imaginează-ți că ești un regizor care urmează să prezinte în fața publicului o premieră. Și, astfel, încearcă să transmiți mai departe audienței aceeași viziune pe care o ai și tu.

 

Un poster bine realizat, îți pune munca în valoare și atrage persoane din domeniul tău de interes, cu care poți avea șansa de a colabora pe viitor. Ține minte, cu cât atragi mai multe persoane, cu atât ai mai multe șanse de a primi voturi din partea participanților.

Prezentarea Orală

Prezentarea orală nu ar trebui să fie ceva înfricoșător, atât timp cât ești pregătit corespunzător, vei primi un răspuns pozitiv din partea publicului. Îți prezentăm mai jos câteva sfaturi pe care le poți urma.

​Îți recomandăm ca discursul tău să fie:

 • Relevant pentru audiență

 • Elocvent folosește un limbaj ușor accesibil

 • Articulat vorbește clar și exprimă exact ceea ce vrei

 • Învățat fii un expert în subiectul pe care îl abordezi

Ține minte, o prezentare bună are nevoie de pregătire. Steve Jobs avea nevoie de 2 zile pentru a-și pregăti prezentările. Vei părea mult mai încrezător și credibil atunci când nu citești discursul de pe foaie; încearcă să înveți cât mai bine ceea ce ai de spus și fii pregătit pentru întrebări suplimentare.

Repetă discursul!

 

Este esențial să îl repeți de mai multe ori pentru a-ți observa gesturile anxioase, ticurile verbale și poziția corporală. Ține minte, vorbitul în public este o abilitate care se poate dezvolta și care te va sprijini în dezvoltarea încrederii de sine.

Ceea ce îi atinge pe oameni cu adevărat sunt poveștile. Gândește-te la prezentarea ta ca la o poveste și încearcă să păstrezi un fir logic. Nu uita, informațiile sunt de 20 de ori mai ușor de reținut dacă fac parte dintr-o poveste.

Încheie prezentarea cu un mesaj puternic. Ultimele momente ale prezentării tale vor influența modul în care audiența te va ține minte, încearcă sa creezi o amintire pozitivă.

Image by Adrien Converse

SFATURI PENTRU O PREZENTARE DE SUCCES 

Image by Adrien Converse

Structura Lucrării Științifice

Caz clinic

Introducere

  Prezentarea cazului

Discuții

Bibliografie 

Studiu independent

Introducere

Materiale și metode

Rezultate

Concluzii

Bibliografie

Meta-analiză/ Review sistematic

Obiective

Cercetări anterioare (Background)

Materiale și metode

Rezultate

Concluzii

Bibliografie